06 52 42 12 75

   info@appelmanmassage.nl

RSI

Hoe ontstaat RSI?
Het menselijk lichaam is niet geschikt om gedurende een langere periode statisch werk te verrichten. RSI wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van overmatig gebruik, voortdurend terugkerende bewegingen en een eenzijdige, belastende houding. Vermoeidheid en werkstress spelen hierbij een belangrijke rol.

Uit medisch onderzoek is gebleken dat de doorbloeding van de spieren bij licht statische arbeid met 80% afneemt, de spieren krijgen nog maar een vijfde van de normale hoeveelheid zuurstof toegediend. Daarnaast maakt het lichaam bij spierspanning afvalstoffen aan. Bij ontspanning en een goede doorbloeding voert het lichaam deze afvalstoffen af, dit is een natuurlijke cyclus. Wanneer de doorbloeding langdurig vermindert, kan het lichaam de afvalstoffen onvoldoende afvoeren, er ontstaat een ophoping van afvalstoffen in het spierweefsel, dit veroorzaakt in veel gevallen de eerste pijn. Wanneer deze klachten verergeren spreken we van RSI-klachten.

Wat is RSI?
RSI staat voor Repetative Strain Injury maar wordt in de volksmond vaak in een bredere context gebruikt. RSI wordt cumulatief als omschrijving gebruikt voor letsel aan spieren, pezen en zenuwen armen, schouders en nek. AKB (Arbeidsgebonden Klachten aan het Bewegingsapparaat) en KANS (Klachten aan Arm, Nek en Schouders) omschrijven de klacht wellicht beter maar worden in de praktijk veel minder gebruikt.

RSI voorkomen
Een goed ingerichte werkplek is belangrijk bij het voorkomen van RSI, maar biedt geen garantie. Veel klachten ontstaan door een verkeerde werkhouding, deze klachten kunnen versterkt worden door een hoge werkdruk.

Vijf tips om RSI bij beeldschermwerk zo veel mogelijk te voorkomen

  • zorg voor een correct ingestelde werkplek
  • voorkom zoveel mogelijk eenzijdige belasting van het lichaam
  • neem regelmatig een andere werkhouding aan
  • draai het gehele lichaam (met stoel) in plaats alleen de romp te draaien
  • zorg iedere 20-40 minuten voor beweging door het afwisselen van werktaken en/of door het inplannen van meerdere korte pauzes